Choď na obsah Choď na menu
 


Kráska z Titanicu

18. 9. 2009

Kráska z Titanicu

 

Obrázok Lady Duff-Gordonová bola žobráčkou i slávnou módnou návrhárkou. Obliekala filmové hviezdy a za podozrivých okolností prežila stroskotanie Titanicu!

 

Narodila sa 13. júla 1863 v Londýne. Osemnásťročná a tehotná sa proti vôli rodičov vydala, rozviedla a ostala na mizine. Požičala si  peniaze a začala šiť šaty. Jej cit pre eleganciu ju čoskoro urobil známou. O päť rokov bola už známou majiteľkou krajčírskych salónov, známych pod menom Lucille Ltd. Značka prežila dodnes! Preslávila ju najmä nekonvenčná spodná bielizeň. Lucy sa vydala za škótskeho statkára, lorda Cosma Duff-Gordona, zbohatla a písala dámske stĺpčeky do časopisu Harper´s Bazaar. Vyškolila si vlastné modelky, v prudérnych časoch presadila polopriliehavé šaty!

 

Rezervovať si kajutu na Titanicu bolo v roku 1912 vecou prestíže. Lord Duff-Gordon a jeho manželka, ktorá mala v New Yorku otvoriť módny salón. Zaplatili 57 libier za osobu, vzali aj Lucyinu asistentku. Keď Titanic v noci 14. apíla narazil do ľadovca, lord Duff-Gordon vzal z kajuty hotovosť a vďaka nej zabezpečil nehoráznu vec. Prvý záchranný čln, do ktorého malo nastúpiť 40 žien a detí, spustili na vodu s dvanástimi pasažiermi! Medzi nimi boli pochopiteľne manželia Duff-Gordonovci a ich sekretárka Laura Mabel Francatelli. Keď sa Titanic potopil, lady Lucy údajne vzdychla: "Ach, Laura, prišli ste o svoju krásnu nočnú košeľu!" Posádka záchranného člna stŕpla pri týchto slovách, keď v ľadovej vode umierali stovky ľudí. Ako námorníci museli cítiť, keď im lord Duff-Gordon údajne strkal peniaze, aby sa nevrátili na miesto katastrofy zachrániť ešte žijúcich stroskotancov!

O niekoľko mesiacov sa kauza Titanic riešila na súde. Lorda Duffa-Gordona obvinili z nehumánneho správania, no s pomocou štedro honorovaného advokáta sa z toho vysekal. Lady Lucy prišla na súd v úžasných čiernych mušelínových šatách. Vypovedala, že sa na nič nepamätá. Súd ju oslobodil,možno aj preto, že medzi porotcami bolo päť žien, ktoré uchvátil jej elegantný odev... Zomrela 62-ročná, obklopená bohatstvom. To jej v márnom boji so zhubným nádorom pľúc pomohlo asi tak ako stroskotancom z Titanicu tóny Valčíka na rozlúčku..

 

Náhľad fotografií zo zložky Členovia posádky, pasažieri

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.