Choď na obsah Choď na menu
 


5 naj teórií o potopení

11. 11. 2012

 5 naj teórí o potopení


Dôvod potopenia Titanicu je zrejmý. Narazil na ľadovec a potopil sa, lebo poškodenie plášťa bolo príliš rozsiahle. Za 100 rokov sa však objavili desiatky teórií o katastrofe. Tu je päť najznámejších.

 

 1. MESIAC

mesiac_02-2.jpg

Njanovšou a aj najpravdepodobnejšou teóriou o potopení Titanicu je, že loď sa potopila pre Mesiac, ktorý bol príliš blízko k Zemi. Mesiac bol v roku 1912 nabližšie k Zemi za 1 400 rokov. To vyvolalo silný príliv a v dôsledku toho sa veľké ľadové kryhy dostali do trasy Titanicu na miesta, kde sa inokedy nevyskytujú. Podľa kapitánov lodí, ktoré sa ponáhľali Titanicu na pomoc, bolo krýh tak veľa, že boli nútení spomaliť.

 

2. OPITÝ KAPITÁN

smith_posadka.jpg

Kapitán Edward Smith bol údajne počas katastrofy opitý. Hovorí o tom svedectvo Emily Richardsovej, ktorá tragédiu prežila. Podľa jej slov kapitán krátko pred nehodou chľastal v bare. Emily o opitom kapitánoci písala v liste, ktorý poslala z paluby lode Carpathia, ktorá zachraňovala pasažierov Titanicu: "Kapitán sedel v salóne a pil. Velenie odovzdal niekomu inému. Bola to jeho chyba."

 

3. POŽIAR UHLIA

V roku 2004 piršiel s novou teóriou inžinier Robert Essenhigh z Ohio State Iniversity. Za zrážku Titanicu s ľadovcom môže podľa neho požiar uhlia, ktorý vznikol v podpalubí. Inžinierom a robotníkom sa podarilo tlejúce uhlie odpratať do kotlov, ale tým získal Titanic privysokú rýchlosť a nedokázal sa vyhnúť osudovej kryhe.

 

4. POISTNÝ PODVOD

jedna z najkontroverznejších teórií, ktorú hlásal Robin gardiner, tvrdí, že Titanic sa nikdy nepotopil. Podľa Gardinera išlo o zámenu lodí a poisťovací podvod. Na dno údajne išla staršia loď Olympic, ktorá sa na Titanic podobala. Olympic mal totiž rok predtým nehodu, na ktorú nebol poistený. Spoločnosť White Star Line ho preto dala potopiť pod menom Titanic a zinkasovala poistku. Gardiner tvrdí, že Titanic sa ešte ďalších 25 rokov plavil po oceánoch, ale už pod menom Olympic.

 

5. KLIATBA MÚMIE

Za včetko vraj môže egyptská múmia kňažky boha Amona Ra. Jej pôvodný majiteľ sa dostal do finančných problémov a preto ju predal. Každému novému majiteľovi však priniesla smolu a ta skončila v múzeu. Neskôr ju údajne kúpil William Thomas Stead, ktorý bol na palube Titanicu. Múmiu ukrýval v aute, ktoré tiež prevážal do USA. Bál sa, že by mu ju zakázali zobrať na palubu. Niekoľkým pasaťierom múmiu ukázal deň pred katastrofou.

mumia1_300.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Nový Čas Nedeľa špeciál: 100 rokov Titanicu, 1.4.2012

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.