Choď na obsah Choď na menu
 


Výstava artefaktov z Titanicu

 

 

Obrázok
  

Výstava sa uskutočnila vo veľkej sále Lucerny v Prahe, v roku 2008. Návštevníci si mohli pozrieť cez 300 predmetov. Väčšinou išlo ale o drobné predmety ako hrnčeky, ozdoby, súčiastky strojov, bankovky a ďalšie osobné veci vyzdvihnuté zo dna oceánu.

 Obrázok

Reportáž:

Na začiatku výstavy vás milá slečna uvíta a opatrí palubným lístkom so skutočným menom pasažiera z Titanicu. Na konci výstavy si potom v zozname mien môžete prečítať, či ste katastrofu lodi prežili alebo skončili medzi 1500 obeťami. Nápad s lístkami a menom pasažierov je však bohužiaľ asi jedinou vecou, ktorou sa výstava odlišuje od bežných pasívnych muzejných expozícií. I to však má svoje kritiky. Keby sa v pamiatkach obetiam nacizmu rozdávali čísla pridelené obetiam koncentračných táborov, chápalo by sa to ako neúcta k mŕtvym. Výstava sa koná pod záštitou tej istej spoločnosti, ktorá rok predtým do Lucerny priviezla i výstava Bodies. Titanic je ale legenda a symbol opradený nezameniteľnou atmosférou a tú sa tvorcom výstavy podarilo evokovať veľmi dobre.

 Obrázok

Všetky časti expozície sú ponorené do tlmeného svetla, ktoré spočíva ako príkrov temného vodného hrobu i na vraku lodi. Atmosféru doplňuje zvuková kulisa, vťahujúca návštevníka do uvoľnenej jazzovej atmosféry palubnej tancovačky či úzkych chodieb tretej triedy, umiestnených v blízkosti lodných strojovní.

 
 

 

Obrázok

Okrem množstva predmetov vo vitrínach, ako porcelán s logom spoločnosti White Star Line, kufrík, topánka, pánsky cylinder a ďalších osobných vecí, na ktorých lpí tragická pachuť osudu ich majiteľov, nájdete na výstave rekonštrukciu kajuty prvej a tretej triedy. Na informačných paneloch si môžete upresniť informácie dokazujúce rozdielny luxus oboch kajút.Obrázok

 

 

Prvá pripomína najluxusnejší apartmán päť-hviezdičkových hotelov. Milionárske kajuty boli obložené mahagónovým drevom, z ktorého bol i ďalší nábytok, na zemi perzské koberce a ku každej kajute patrila kúpeľňa s tečúcou teplou a studenou vodou. Pasažieri týchto plávajúcich apartmánov si mohli dopriať najvyberanejšiu stravu s predkrmom ustríc, vývar z teľacieho, losos zdobený uhorkou s mušelínovou omáčkou. Cestujúci tretej triedy im mohli iba závidieť. Pasažierom prvej triedy ponúkal Titanic najširšie možnosti rozptýlenia, aké bolo možné v roku 1912 si len predstaviť. Amatérski atléti mali možnosť využiť lodný bazén, telocvičňu, squash, masážny salón a turecké kúpele. Rozdiely medzi pasažiermi, ich život na spoločnej lodi a tragédie, ktorá ho spečatila, vytvára symbol celej civilizácie. Ide vlastne o akúsi obrátenú vodnú verziu príbehu o Babylonskej veži. Osoby i veci, ktoré boli s udalosťou v styku, dodnes obklopuje aura niečoho zázračného a tajomného a dodáva im punc výnimočnosti.

Obrázok  

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Artefakty z Titanicu

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

vystava

nina,21. 7. 2015 22:13

Bude aj na slovensku ! Urcite sa pridem pozriet .

KDE

baška,26. 10. 2012 18:50

A kde je to múzeum v ktorom sú tie artefakty??

Ďakujem

Dalibor,7. 1. 2012 8:42

Dobrý deň, mne to nevadí, že to bude v Česku, rád vycestujem. Dúfam, že ešte nejaká výstava bude..... Srdečne ďakujem.

RE: Bude ešte?

Admin,6. 1. 2012 15:10

Dobrý deň, v najbližšej dobe sa výstava artefaktov Titanicu nechystá na Slovensku.V Čechách sa táto výstava uskutočnila v dvoch mestách a to v Brne a v Prahe.Takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa tam chystať nebude.Ak by boli informácie o tom,že sa chystá výstava, určite to na svojej stránke zverejním včas.

Bude ešte?

Dalibor,5. 1. 2012 13:12

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či sa bude v Prahe (alebo v inom meste) konať výstava artefaktov z Titanicu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Dalibor.

PS: Veľmi ma Titanic zaujíma, a bol by to pre mňa nezabudnuteľný zážitok :)