Choď na obsah Choď na menu
 


Medailóniky

22. 2. 2010

Thomas Andrews

 

Obrázok

 

Obrázok Výkonný riaditeľ lodenice Harland and Wolf. Tento muž nastúpil do lodenice vo svojich 16-tich rokoch ako učeň a cez blízky príbuzenský vzťah k jej prezidentovi J.W.Pirriemu - bol to jeho strýko - prešiel tvrdou školou. Podľa Pirrieho rozhodnutia sa mal mladý Andrews vypracovať vlastným úsilím a schopnosťami. Behom piatich rokov učenia Andrews skutočne preukázal mimoriadnu pracovitosť a nadanie. Potom pokračoval v špecializovaných štúdiách aplikovanej mechaniky a námorného staviteľstva a postupne mu boli zverované čoraz viac závažnejšie úlohy. V nasledujúcich rokoch sa ako projektant, konštruktér, dozor a poradca podieľal na stavbe lodí vyrastajúcich v suchých dokoch firmy Harland and Wolf, medzi nimi i Cedriku, Baltiku a Oceaniku. V roku 1901 sa Andrews stal členom Inštitútu námorných konštruktérov a v nasledujúcom roku Inštitútu strojných inžinierov. Bol tiež členom spoločnosti námorných architektov a námorných inžinierov v New Yorku a čestným členom belfastskej inžinierskej asociácie. V roku 1904 sa stal zástupcom šéfkonštruktéra firmy a za dva roky, vo veku 32 rokov, šéfom konštrukčného oddelenia. O päť rokov neskôr, pred dokončením Titaniku, prevzal po Alexandrovi Carlisleovi, ktorý prešiel do služieb vojnového námorníctva, funkciu výkonného riaditeľa firmy Harland and Wolf. Aj naďalej však zostal v čele konštrukčného oddelenia. Tým Thomas Andrews zaujal v jednej jednej z popredných svetových lodeníc druhé najvýznamnejšie miesto. Bol podriadený iba jej prezidentovi. Podľa vyjadrení zasvetených súčasníkov bol považovaný za pravdepodobne najlepšieho lodného konštruktéra tej doby.Obrázok

Andrews vtlačil Titaniku pečať svojich schopností ako snáď  žiaden lodný architekt - s výnimkou I.K.Brunela - žiadnej lodi pred ním. Ako zástupca lorda Pirrieho ovplyvňoval i zámery a predstavy objednávateľa nového parníku, spoločnosti White Star Line. Ako konštruktér a vedúci konštrukčného oddelenia pracoval na projekte. A ako výkonný riaditeľ lodenice po viac ako dva roky dennodenne dohliadal na to, ako loď vyrastá v obrovitom suchom doku a časť op časti, v celej svojej mohutnosti. Pre Thomasa Andrewsa bol Titanic jeho loďou, vrcholom jeho skvelej kariéry lodného staviteľa.

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T.Andrews s manželkou a dcérou

 

Obrázok

Lord J.W.Pirrie

 ________________________________________________________________________________

 

 

John Jacob Astor

 

 

 

 

Obrázok John Jacob Astor bol považovaný za jedného z najbohatších mužov na svete. Jeho osobný majetok bol odhadovaný na 150 milónov dolárov, čo bolo asi 30 miliónov anglických libier.Astorov praded, prissťahovalec z Nemecka, zaobstaral na konci 18. a v prvej polovici 19. storočia značný majetok na obchode s kožušinami a jeho prevažnú časť investoval do nákupu pozemkov v New Yorku. Ako sa rozrastala americká metropola, Astorove pozemky dosiahli závratné ceny, a to všetko teraz náležalo 47-ročnému Johnovi Jacobovi. Jeho súčasníci sa o ňom vyjadrovali avšak neúctivo, pretože obrovské bohatstvo mu spadlo do lona bez najmenšieho pričinenia. Obrázok Bol považovaný za žiarivý príklad zaháľača s extravagantnými chúťkami, ku ktorým patrilo 18 automobilov v garážach rozľahlého rodinného paláca. Pred rokom, kedy nastúpil na loď Titanic (1911), sa rozviedol a vzápetí sa oženil s 18-ročnou Madeleine Forceovou, ktorá bola mladšia než jeho syn z prvého manželstva. Novomanželia Astorovci, kým sa upokojí hladina, strávili zimu v zámorí a teraz (1912) sa po niekoľkých mesiacoch vracali do Ameriky. Milionárska dvojica sa ubytovala na palube C v priestrannej kabíne tvorenej obývacou izbou, dvomi spálňami, kúpelňou, toaletou a dvomi šatňami. K doprovodu manželov Astorových prináležal sluha Johna Jacoba Victor Robinns, služobná pani Meddeleine Rosalie Bidoisová a vzhľadom k tehotenstvu mladej pani i skúsená americká ošetrovateľka slečna Caroline Endresová, ktorá obývala samostatnú kabínu I. triedy. Stroskotanie Titanicu John Jacob neprežil. Jeho žena Meddeleine sa zachránila. Po vylodení z Carpathie, lode, ktorá zachránila časť ľudí z člnov Titanicu, sa Meddeleine ujal jej nevlastný syn, ktorý ju očakával s tajomníkom Johna Jacoba. Odviezli ju okamžite vo veľkej čiernej limuzíne. Podľa manželovej záveti obdržala Meddeleine 1 695 000 dolárov, v prospech nenarodeného syna Johna Jacoba Astora VI. bol zriadený fond vo výške 3 milónoch dolárov a 5 miliónov mal dostať po dosiahnutí plnoletosti. Obrázok Medeleine Astorová sa v roku 1919 znova vydala za burzového makléra Williama Dicka a po tretíkrát sa vydala v roku 1931 za talianskeho boxera Enza Fiermontea. V roku 1937 spáchala samovraždu.

 


Medeleine Astorová

 

 

Obrázok


 

 

__________________________________________________________________________

 

Isidor Straus

 

Na Titanicu cestoval so svojou ženou Idou. Bol priateľom prezidenta Clevelanda, podnikateľ a bankár. Spolu s manželmi Strausovými cestoval pánov sluha John Farthing a služobná pani Idy slečna Elen Birdová. V osudnú noc na Titanicu zahynuli spolu.

___________________________________________________________________________

 

George D.Widener

Syn a pravá ruka najväčšieho amerického magnáta a najbohatšieho muža vo Filadelfii. Spolu s manželkou a synom Harrym, zberateľom vzácnych novinových výtlačkov, sa vracal z Riviéry.

____________________________________________________________________________

 

Charlotte Drake Cardezová

Obrázok

Manželka pensylvánskeho podnikateľa nastúpila na Titanic vybavená 14-timi lodnými kuframi, 4-mi ďalšími kuframi a tromi bedňami plnými šatov a klobúkov. Cestovala s manželom, so služkou Annou Wardovou a manželovým sluhom Gustavom Lesneurem. Ubytovaní boli v druhom "milionárskom" apartmáne Titanicu na pravej strane paluby B.

____________________________________________________________________________

 

Charles Melville Hays

Prezident veľkej kanadskej železničnej spoločnosti

_____________________________________________________________________________

 

John B. Thayer

Viceprezident pensylvánskej železničnej spoločnosti.

_____________________________________________________________________________

 

Washington Roebling

Prezident stavebného koncernu, ktorý postavil okrem iného jeden z divov modernej doby, brooklynský most v New Yorku

_____________________________________________________________________________

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Členovia posádky, pasažieri

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.